TeamHet Stichtingsbestuur zou haar taak als beheerstichting van molen De Grauwe Beer niet, althans niet naar behoren kunnen uitvoeren zonder een goed molenaarsteam.

Op deze pagina stellen de molenaars en molenaars in opleiding zich aan u voor.

Het is uiterst belangrijk dat het bestuur een beroep kan doen op vrijwilligers. Dat geldt niet alleen voor molenaars, maar ook voor diegenen die als molengids hun bijdrage willen leveren. Het ontvangen van bezoekers en het verzorgen van rondleidingen aan de jeugd maar ook aan volwassenen zal er toe bijdragen dat de belangstelling voor molens en wellicht voor onze monumenten in het algemeen,  zal toenemen. Men zou kunnen zeggen dat onze  molenaars in dit opzicht een ware ambassadeursfunctie vervullen. Daarnaast staat Burgerparticipatie  hoog in het vaandel.

Voor meer informatie over het Gilde van Vrijwillige Molenaars, de opleidingen etc. kunt u terecht bij onze molenaars maar uiteraard ook op de site van het Gilde. Zie hiervoor onder “Links”.

 

Mr. Joep Derckx MrJDercks
Joep (Venlo 1947) wonende te Beesel, oud advocaat, behaalde 14 september 1978 op de Auroramolen te Baexem, het zo fel begeerde diploma en mocht zich vanaf dat moment geslaagd lid Vrijwillig Molenaar noemen.
Na een ingrijpende restauratie en verplaatsing van zijn  “Grauwe Beer”, in oktober 1983 afgerond, werd hij en is hij nog steeds, eerste molenaar op de molen. Voordien bemaalde hij de St. Anthoniusmolen van Kessel en een korte periode molen De Welvaart in Horn.
Hij was vele jaren bestuurslid van de Afdeling Limburg van het Gilde van Vrijwillige Molenaars, instructeur bij het Gilde, bestuurslid van de Limburgse Molenstichting en bijna 20 jaar  (kern)-lid van de Examencommissie van de Vereniging De Hollandsche Molen te Amsterdam.
Momenteel als voorzitter nauw verbonden met Stichting Korenmolen De Grauwe Beer te Beesel en direct betrokken bij de voorbereiding en uitvoering  van ( wederom ) de verplaatsing van de molen.
                           


Paul Sijben (1953 Heythuysen), woonachtig in Tegelen.PSijben
Mijn beroep is bedrijfswagenmonteur nieuwbouw. Nieuwe wagens aanpassen en componenten bij bouwen naar de wensen van de klant.
Oude technieken heb ik van jongs af aan interessant gevonden en hadden mijn aandacht.
Doordat ik in Beesel mijn vrouw heb leren kennen en ik regelmatig in Beesel verbleef, kwam al gauw de molen in beeld en mijn interesse was gewekt!
In 1985 ben ik begonnen met de molenaarsopleiding op De Grauwe Beer met als instructeur
Joep Derckx.
Deze opleiding heb ik in 1988 met succes afgerond en behaalde mijn diploma Vrijwillig Molenaar op De Walmolen te Doetinchem.
Naast molenaar op de Grauwe Beer ben ik instructeur van het Gilde van Vrijwillige Molenaars  en sinds enkele jaren examinator van de Examen commissie van de De Hollandsche Molen te Amsterdam.Thijs Bovendeerd
Ik ben werkzaam in de chemische industrie bij Borealis Plastomers in het zuiden van Limburg.ThBovendeerd
Daar werk je met moderne technieken om plastics te maken.
Sinds eind 2013 ben ik gestart met de opleiding Vrijwillige molenaar en ben momenteel de benjamin op de Grauwe Beer te Beesel.
De  molen is een bron van rust waar je gebruik maakt van de oude techniek en de natuurkrachten om deze draaiende te houden, hier heb je geen knop waar je aan draait en het loopt.
En er is heel wat te leren in dit oude ambacht.
Thijs is 5 oktober 2015 op de Houthuizermolen in Lottum geslaagd voor het landelijke examen Vrijwillig molenaar en heeft een aanstelling gekregen als vaste molenaar op de Grauwe Beer.

 

 

HSloezenHennie Sloesen uit Reuver
Leerling molenaar vanaf begin 2014.
Na 34 jaar Nederlandse Spoorwegen, gewerkt in verkeersleiding en bijsturing organisatie, aan de opleiding vrijwillig molenaar begonnen omdat het oude ambacht en de techniek mij aanspreekt.
"In een computer is niets te zien,... maar een molen leeft en is aan iedereen uit te leggen".                      Hennie is 13 april 2016 op de Hompesche molen in Stevensweert geslaagd voor het landelijk examen Vrijwillig molenaar van de Hollandse molen. Hij heeft een aanstelling gekregen als vaste molenaar op de Grauwe Beer.